sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Rimakauhua ja rakkautta - ainakin melkein

Keskiyöhän on paras mahdollinen aika julkaista uusi postaus, eikö niin?

Jälleen on yli viikko vierähtänyt edellisestä postauksesta. Rehellisesti sanottuna en ole konetta kerennyt juurikaan edes avaamaan kunnolla ja jos olen, niin olen tehnyt lähinnä koulujuttuja. Eiköhän tässä kuitenkin pikkuhiljaa taas aktivoiduta, kunhan kokeet ja päällimmäiset kouluprojektit saadaan kunnolla käyntiin! Meillä on tosiaan pari isompaa, meille uutta "projektia" käynnissä sekä yrittäjyysopintojen että alaan liittyvien opintojen puolelta, mutta ei niistä sen enempää.

Tällä viikolla kävinkin vain yhden tunnin, sillä vapaita rästipaikkoja ei ollut. Tulin todella myöhässä tallille, sillä pääsin hieman yli neljä koulusta. Päästiin lähtemään vasta vähän viiden jälkeen kotoa, Tallilla olinkin parikymmentä minuuttia ennen tunnin alkua. Onneksi tähän aikaan vuodesta hevoset alkavat olla jo sisällä siihen aikaan kuin tulen, pääsin nimittäin heti harjaamaan hevosta. Meillä oli estetunti ja menin Makkaralla. Naureskelinkin vähän, että miten musta tuntuu siltä, että menen Makkaralla jatkuvasti? Alkuun olinkin vähän skeptinen, mutta pikkuhiljaa aloin olemaan enemmän jopa innoissani, menihän meillä viimeksi kuitenkin todella kivasti. Verkkaa tehtiin molemmissa askellajeissa niin, että toiselle pitkälle sivulle tehtiin molempiin kulmiin voltit, joilla ylitettiin aivan kulmassa puomi, voltin toisella puolella vinopuominen kavaletti ja voltti päätettiin samaan puomiin miltä aloitettiinkin. Laukkaverkassa mentiin myös toisella pitkällä sivulla kolmen puomin jumppis, jonka jälkeen oli neljän hyvin kontrolloidun (suunnilleen ponien normaali laukka) laukka-askeleen päässä, tosin tässä vaiheessa ei vielä alettu säätelemään laukkaa - kunhan askeleet sai sopimaan oikein eli pääasiassa mentiin väliä 3-4 askeleella. Ravissa puomien kohdalla poni oli todella hidas, muuten sopivan reipas. Laukassa mun toisen chapsin vetoketjun aukeaminen jatkuvasti häiritsi kovasti - pitäisi keksiä siihen joku viritelmä - mutta muuten verkka sujui laukassakin todella kivasti.
Vähän vanhempaa kuvaa - tässä mennään kesään 2014
Alettiin sitten hyppäämään vasemmassa kierroksessa. Tultiin puolikuu niin, että ennen M-kulmaa käännettiin G:n tietämillä olevalle ristikolle. Tästä jatkettiin muistaakseni 5-6 laukkaa S:ssä olevalle portille, jonka jälkeen kaarrettiin 5-6 laukkaa X:n tietämillä olevalle pystylle. Pystyltä jatkettiin oikealle ja ylitettiin kulman puomi. Makkara oli todella kiva ratsastaa, se tuntui vasta syttyvän kun esteiden korkeus nousi kavaletteja korkeammiksi. Sain paikat hyvin osumaan kohdilleen ja taidettiin mennä kumpikin väli jokaisella kerralla sillä viidellä askeleella. Makkara on siitä mukava hevonen estetunneilla, että se oikeasti hyppää oikeastaan mitä vain ja vaihtaa laukatkin eli mikäli esteen jälkeen laukka ei vaihdukaan, niin sen saa helposti vaihdettua kokemattomampikin. Pari pukkia tietty täytyi tehdä, tyypilliseen tapaan, mutta kun niihin on tottunut ja tietää milloin poni mahdollisesti pukittaa niin kyydissä on helppo pysyä.
Pidennettiin tehtävää, aloitettiin edelleen vasemmasta kierroksesta. Ensimmäisenä tultiin H-kulmassa viistosti oleva puomi, tehtiin voltti ristikolle ja jatkettiin puomin sisäpuolelta suora linja portille. E-kulmassa jälleen viistosti puomi, täyskaarto pystylle ja portin takaa kaarre uudelleen ristikolle, jolta jatkettiin vielä H-kulman puomille. Tehtävä sujui ihan kivasti, ensimmäinen puomi oli aina turhan hitaassa temmossa, mutta viimeistään portille lähestyessä tempo alkoi olemaan sopiva. Pystyn jälkeen Makkara otti ihme spurtin, joten ennen ristikkoa sain ottaa ihan kunnolla kiinni. Kahden kierroksen jälkeen muutettiin tehtävää hieman. Jätettiin voltti pois ja aloitettiin portilta jatkaen puomin yli täyskaarto pystyn yli. Portin takaa jatkettiin ristikosta nostetulle pystylle jatkaen oikeaan kierrokseen. Makkara tuntui todella hyvältä esteiden ollessa isompia kuin edellisissä tehtävissä. Edelleen sain ennen jälkimmäistä pystyä tehdä reippaastikin pidätteitä, ettei aivan kaahailuksi menisi homma. Toiselle kierrokselle viimeistä pystyä korotettiin ja se taisi olla arviolta 80-90 senttinen. Makkara hyppäsi edelleen aivan superhyvin, olin todella tyytyväinen.

Tultiin vielä viimeisenä jumppislinja, jota hypättiin oikeassa kierroksessa. Hieman M-kirjaimen jälkeen alkoi kolmen jumppiksen ja alkuun pystynä olleen esteen linja. Ensimmäisellä kerralla pystyllä oli korkeutta kaiketi 80 senttiä. En tajunnut alkaa himmaamaan vauhtia, joten tultiin väli kolmella laukalla. Sain heti vinkkejä, sillä en edes tajunnut ponin laskevan päätään alemmas, jotta "saisi vietyä" mua oman päänsä mukaan, Seuraavalla kerralla pysty muutettiin okseriksi muuttamatta korkeutta ja sain ängettyä väliin sen neljä askelta - vaikkakin tultiin todella pohjaan ja sain tehdä kaikkeni mukautuakseni hyppyyn. Hyppypaikka ei juurikaan muuttunut seuraavillakaan kerroilla, pikemminkin tuntui siltä, että tultiin entistä lähemmäs estettä. Tuntui aivan siltä, että oltaisiin hypätty ihan pystysuoraan ylös, mutta ainakin poni hyppäsi takajalkojaan käyttäen, sillä puomit eivät edes kolahdelleet hypyissä. Mun tunne siitä, että tultiin entistä lähemmäs estettä osoittautui kuitenkin vääräksi - hyppypaikka oli pysynyt tosiaan aikalailla samana, mutta esteen korkeus oli noussut sen verran, että neljän askeleen väli alkoi olemaan Makkaralle ahdas. Potemalleni rimakauhullekin (kyllä, kärsin ajoittain siitäkin) löytyi selitys laskeuduttuani ponin selästä alas loppukäynteihin. Este oli oikeasti todella iso ja siinä sitten Marjo kertoi okserin etupuomin olleen 90cm ja takapuomin 105cm. Kyllä siinä loksahti leuka alas, sillä en odottanut hyppääväni metrin estettä vielä aikoihin! Oon vieläkin todella hämmentynyt, mutta kuitenkin tosi iloinen asiasta. Metri on kuitenkin jonkinlainen "maaginen raja" kuten Instagramin hevoskäyttäjällä näin asiaa kuvailin. Ja nyt sekin on ylitetty! Metrin ratoihin on kuitenkin vielä hurjasti aikaa, enkä välttämättä vielä edes tahtoisi hypätä niin isoa. Kunhan saisi edes nuo 90cm radat sujumaan kunnolla...

Menen tosiaan rästille maanantaina eli kuten pari viikkoa sitten totesin, niin syksylle tulee lisää uuden opettajan tunteja. Nyt ei välttämättä aivan heti tule enempää, mutta marras-joulukuussa saattaa tullakin. Katsellaan sitten milloin saan kirjoitettua siitä tunnista ja milloin tulee jotain muutakin asiaa kuin pelkkiä tuntijuttuja :)

Pst. Jos et jo seuraa @team_fiksut Instagramissa niin käy ihmeessä seuraamassa! Päivitän sinne aina tuoreeltaan menneen tunnin pääkohtia eli mikäli tahdot "ajankohtaista" tietoa niin kannattaa ottaa tuo tili haltuun. Tili on entinen @ksteam, mutta nimi vaihtui Kiian jäädessä kuvioista pois ja Lotan astuessa remmiin.

3 kommenttia:

  1. "Laukkaverkassa mentiin myös toisella pitkällä sivulla kolmen puomin jumppis, jonka jälkeen oli neljän hyvin kontrolloidun (suunnilleen ponien normaali laukka) laukka-askeleen päässä, tosin tässä vaiheessa ei vielä alettu säätelemään laukkaa - kunhan askeleet sai sopimaan oikein eli pääasiassa mentiin väliä 3-4 askeleella." Niin mitä sen jumppiksen jälkeen oli? :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että sinne jää jokin aivopieru! Sen siitä saa kun muokkaa yhtä lausetta miljoona kertaa :D Mutta jumppiksen jälkeen oli ensin pysty, parin kerran jälkeen okseri :)

      Poista