torstai 21. tammikuuta 2016

Mikä kaksoistutkinto?

Multa toivottiin postausta kaksoistutkinnosta näin ennen tämän vuoden yhteishakua, joten totta kai toteutan lukijan toiveen ja kirjoitan aiheesta. En odota postaukselta mitään järin suurta, sillä tuntuu välillä siltä, että siitä huolimatta että suoritan kaksoistutkintoa niin olen yhtä ulkona asioista kuin syksylläkin. Kommenteissa saa todellakin mainita mahdollisista virheistä tekstissä, sillä oon aika varma, että niitä tulee useampikin. Mutta yritetään - tämähän on vain minun näkökulmani. Jossain muualla on todella varmasti eri tapa kuin meillä - olen siitä täysin varma.

"Useamman tutkinnon suorittaminen, jota tässä kutsutaan myös kaksoistutkinnoksi, tarkoittaa käytännössä että suoritat lisäopintojen kautta samanaikaisesti opintoja eri koulutuksista. Jos haluat ammatillisen koulutuksen lisäksi suorittaa ylioppilastutkinnon, sinun on opiskeltava vähintään neljä lukion ainetta. Voit suorittaa myös koko lukion oppimäärän."
Näin kaksoistutkinnosta kerrotaan Opintopolussa. Viimeinen lause tarkoittaa kolmoistutkintoa, josta itselläni ei ole kokemusta. Jos kuitenkin kolmoistutkinto kiinnostaa, niin suosittelen katsomaan Emman tekemän videon aiheesta! :) Molemmissa opiskeluaika on kuitenkin aika samaa luokkaa, yleensä 3-4 vuotta tutkinnosta riippuen.
Meillä on nyt ns. "kokeilussa" tapa, että ammattikoululla ammattikoulun opettajat (joilla on tietysti oikeus/lupa/tmv. opettaa lukioaineita) opettavat äidinkielen, lyhyen matikan ja englannin Pirkanmaan Aikuislukion kautta. Kaikki muut aineet, esimerkiksi ruotsi ja pitkä matikka sekä reaaliaine, täytyy opiskella lähes vieressä sijaitsevalla lukiolla. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat käsittääkseni siis ensimmäisiä, joita opetetaan näin meillä eli aikaisemmat opiskelijat ovat käyneet kaikki aineet lukiolla. Tässä on sekä hyvät että huonot puolet: hyviä on ehdottomasti se, että ammattikoululla järjestettävät aineet ovat aina samaan aikaan tiettyinä päivinä ympäri vuoden ja on ajoitettu niin, että mahdollisimman vähän ammattiaineita on lukiotuntien kanssa päällekäin. Huonona puolena voisin sanoa sen, että tahti on rutkasti hitaampaa: meillä on kahta lukioainetta kerrallaan ja molempia 2-3 tuntia viikossa, kun taas lukiolla voisi parhaimmillaan opiskella sen 6 tuntia viikossa jokaista ainetta oppitunneilla. Tietenkään kaikki kirjoitettavat aineet eivät osu samalle jaksolle, jotta myös ammattiaineissakin kerkeää käymään. Muissa  - tai ainakin suurimmassa osassa - ammattikouluissahan on tapana, että opiskelija käy lukiolla lukion tunnit niiden mennessä usein ammattiaineiden kanssa päällekäin.


Ennen kuin aloitin kaksoistutkinnon niin ajattelin sen olevan kamalan raskasta ja että jättäisin kuitenkin ennen pitkää lukion kesken. Loppujen lopuksi se ei ole ollut niin raskasta mitä ajattelin. Tietysti kokeet hieman stressaavat, sillä kokeisiin luku ei ole ikinä ollut mikään vahvin puoleni koulussa. Myönnettävä on, että joskus päässä herää ajatus lukion lopettamisesta, mutta toisaalta ammattiaineissa menisin muita niin paljon edellä, että en kokisi sitä mitenkään hyödyllisenä. Lukion kautta saan olla myös enemmän tekemisissä yläasteaikaisten kavereiden kanssa - niin ammattikoulun puolella järjestetyillä tunneilla kuin myös lukiolla. Ellen tekisi lukio-opintoja niin en myöskään näiden ihmisten kanssa olisi välttämättä tekemisissä. Enkä olisi tavannut niin mahtavia ihmisiä keitä samoilla tunneilla on tai on ollut! Ei muuta kuin tsemppi päälle ja kohti parin vuoden päästä alkavia kirjoituksia! :D


Loppujen lopuksi kaksoistutkinto ei eroa juurikaan pelkästä ammattikoulusta. Lukiosta saakin suoritusmerkintöjä ammattikoulun opintoihin, joten kaksoistutkintolaisen ei luonnollisesti tarvitse osallistua lukiolla opiskeltavien aineiden, esimerkiksi äidinkielen, tunneille. Tällöin siis pääsee kotiin, saa hyppytunnin tai saa kokonaisen päivän vapaaksi! Toisaalta murhetta tuo myös ne päivät, jolloin on jotain tiettyä ainetta vain se kaksi tuntia päivässä, joka varsinkin kauempana asuvia harmittaa kovasti (nimimerkillä kokemusta on...). Harmia tuo myös päällekäin menevät tunnit. Esimerkiksi mulla meni ammattiruotsi ja lukion psykologia päällekäin ja jotta valmistuisin, niin minun on se ruotsikin suoritettava. Tällöin sovimme opettajan kanssa, että suoritan ruotsin itsenäisesti ja tulen kokeeseen. Taustatietona sen verran, että olin muistaakseni kahdella ruotsintunnilla ennen kuin psykologian kurssi lukiolla alkoi, joten opettajalla oli tiedossa oma osaamiseni.

Voin suositella kaksoistutkintoa oikeastaan kaikille. Meidän ryhmässä on opiskelijoita laidasta laitaan, on niitä ysin keskiarvon oppilaita ja sitten näitä lähemmäs seiskan keskiarvon kieppeillä olevia oppilaita. Sen kuitenkin sanon, että kaksoistutkinto ei ole leikin asia, vaan se hankaloittaa kovasti opintoja mikäli lukio-opiskelun heittää läskiksi. Mikäli rämpii kaksi vuotta lukiota, eikä saa suoritusmerkintöjä ja toteatkin yhtäkkiä, ettei lukio olekaan juttusi niin joudut käymään ammattikoulun tunneilla täysin eri ryhmässä. Et siis pääse samoille tunneille luokkalaistesi kanssa, vaan itseäsi sen pari vuotta nuorempien. Harkitse siis tarkkaan alatko tekemään kaksoistutkintoa, sillä se vaatii hurjasti motivaatiota.

Ihailkaa mun käsialaani - näköjään kiireessä kirjoitettu tunnilla :D
Oletko harkitsemassa kaksoistutkintoa? Jäikö mieltä kaivertamaan jokin asia? Kysy ihmeessä - yritän vastata niin hyvin kuin mahdollista! :)

3 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus ja hyvin selkeesti kyllä selitit! :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, sä toteutit tämän! Paljon kiitoksia! :D Mulla on just toi sama fiilis, että lähden koittamaan, mutta ehkä tuo asenne pitää muuttaa.. Jos vain ajattelen, että pystyn siihen ja suoritan koulun paremmin kuin tällä hetkellä, saatan selvitä :D Sain todella paljon lisäinformaatiota jo omalta opoltani, kun kerroin aikovani kaksoistutkintoa ja tämä postaus auttoi asiaa vielä sen lisäksi!

  Yhtenä asiana muuten pakko mainita tekstin koosta :D Noita tekstikatkelmia oli todella hankala lukea, kun niiden välit ovat noin pienet, sekasin koko ajan riveissä.. Okei tähän saattaa vaikuttaa sekin, että mulla on tällä hetkellä väsyneet silmät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai toteutan toiveita niin hyvin kuin vain pystyn, kävisi muuten aika yksitoikkoiseksi tämä kirjoittaminen :D Hyvä että asia kuitenkin selkeytyi! Asenteestahan kaikki lähtee. Itse olen vain aikamoinen pessimisti, joten oikea asenne on välillä hieman hakusessa.

   Pitäisi muuten varmaan suurentaa tuota tekstiä, nyt kun aloin itsekin kiinnittämään huomiota siihen niin se on kyllä aika pientä :D Tosin oon itsekin kyllä aika väsynyt kun nukuin viime yönä vain pari tuntia... :'D

   Poista