lauantai 30. tammikuuta 2016

"Suokit jyrää tän tehtävän"

Odotin, että eilinen tunti olisi ollut estetunti, mutta petyin huomatessani olevan koulutunti. Fiilis nousi kuitenkin huomattavasti, kun huomasin Marjon laittaneen mulle Rutun. Hevonen kuntoon, ratsastaja kuntoon ja ei muuta kuin maneesille ja hevosen selkään. Hieman oli vaikeampaa selkäännousu kuin keskiviikkona, olihan hevonenkin ihan hieman isompi. Selässä tuntui kuitenkin heti kotoisalta ja olin varmasti yhtä hymyä. Emme käyttäneet aivan koko maneesia, vaan päädystä oli puomeilla rajatta noin 3-4 metriä pois emmekä olleet myöskään aivan uralla. Ravi tuntui aivan kamalan isolta, mutta äkkiä siihen totuin. Alkuverkkana teimme tehtävää, jossa tallin puoleiselle pitkälle sivulle teimme kirjainten väliin pysähdykset ja liikkeelle lähdöt suoraan raviin. Toiselle pitkälle sivulle teimme sivun alkuun voltin jatkaen kaarelle tehden kaaren huipulla voltin vasemmalle. Pysähdykset olivat alkuun hieman venymistä ja vanumista, samoin liikkeelle lähdöt jolloin Ruttu venyi helposti pitkäksi. Tehtävän lopussa hevonen oli kuitenkin jo paljon herkempi, joten pysähdykset ja liikkeelle lähdöt sujuivat todella kivasti. Taivuttamisessa mulla oli alkuun pientä ongelmaa, mutta pikkuhiljaa nekin alkoivat sujumaan.

(C) Pinja N. (edit klo 20.10: kuvassa en ratsasta minä!)
Vasempaan eli toiseen kierrokseen pidettiin edelleen kaari ja voltit samalla maneesin sivulla, mutta tallin puoleiselle sivulle otettiin ravipuomit. Puomeja taisi olla viisi ja aika alussa sivua. Volteilla ravia lyhennettiin ja puomit mentiin keventäen, muuten istuttiin harjoitusraviin. Alkuun mulla oli vaikeuksia saada ravia lyhennettyä, mutta pikkuhiljaa alkoi lyhyempikin ravi löytyä. Keventäen työskentely on mulle hyvin haastavaa, joten taivutuksetkin sujuivat paljon paremmin istuen satulassa. Puomitkin päästiin kolistelematta, mutta oonkin huomannut että Ruttu on yllättävän tarkka jaloistaan, esteilläkin puomien kolina johtuu aivan ratsastajasta - kuten varmasti lähes kaikilla hevosilla, mutta Rutun kanssa ei voi sanoa lainkaan että puomien kolina johtuisi laiskuudesta tai viitsimättömyydestä kuten useilla hevosilla, oli kyseessä sitten puomi- tai estetunti. Nytkin huomasin, kuinka puomilinjalle kääntäessä Ruttu alkoi liikkumaan selkeästi eteen ja jouduin jopa hieman jarruttelemaan.

Välikäyntien jälkeen keräännyttiin pääty-ympyrälle ja mulla oli erittäin vahva epäilys mitä tulisimme tekemään. Ja olinkin oikeassa: laukkalyhennyksiä. Viimeksi kun tein niitä Rutun kanssa, niin ne eivät menneet todellakaan hyvin. Lisäksi huomasin nilkkani osuvan hyvin ikävästi satulavyön solkiin - Rutulla kun on koulusatula. Tätä en ollut ikinä aikaisemmin huomannut, joten hämmästyin todella. Parin kierroksen jälkeen en ollut saanut Ruttua laukkaamaan kunnolla ympyrällä saatika lyhentämään laukkaa, joten nostin jalustimet hevosen kaulalle. Alkoihan se laukka parantumaan hurjasti! En varmasti ole ainut jolle jalustimilla meno tuottaa välillä harmaita hiuksia ja usein nostankin jalustimet - etenkin Rutun kanssa - kaulalle, sillä silloin ratsastaminen tuntuu paljon helpommalta. Laukkalyhennyksen tapaistakin saatiin aikaiseksi, vaikka se olikin kovan työn ja tuskan takana. Taivuteltiin vielä keventäen, mutta koska itselläni ei ollut vielä jalustimia niin tein sen harjoitusravissa. Ruttu alkoi pikkuhiljaa taipumaan paremmin ja paremmin ja omakin istunta tuntui kerrankin pysyvän kurissa edes hetkellisesti.


Tämän jälkeen jatkoimme jälleen puomeilla, joiden välejä oli lyhennetty. Tehtävä alkoi laukkavoltilla C-päätyyn, ravisiirtymisellä ja ylitettiin puomit lyhyessä ravissa. Puomien jälkeen laukannosto, kulmaan laukkavoltti ja ravin kautta käyntiin. Menin pari kertaa ilman jalustimia, mutta otin jalustimet takaisin aika äkkiä. Tehtävä sujui muuten yllättävän hyvin, mutta tehtävän pääosassa olleet puomit lyhyessä ravissa ei niinkään. Mua lähinnä vain nauratti kun en saanut mitenkään Ruttua liikkumaan vaaditulla tavalla. Muistaakseni kolmannella kerralla Rutun siirtyessä käyntiin mua nauratti niin paljon että makoilin hevosen kaulalla nauraen. Tultiin aina joko liian lujaa koko linja, mentiin puomit käynnissä tai siirryttiin käyntiin jo aikaisin ja uusi ravi oli liian nopea. Kaatuminenkaan ei lopulta ollut kovinkaan kaukana. Marjokin vain naurahti, että "ponit menee hyvin, mutta suokit jyrää"... Lopulta tulin pelkät puomit ainakin neljästi peräkkäin tehden voltin ja suoristaen juuri ennen puomeja. Viimeinen kerta meni todella hyvin ja olin kyllä todella tyytyväinen, vaikka tämäkin vaati kunnolla työtä.

Keräännyttiin vielä pääty-ympyrälle tekemään väistöä ja taivuttelemaan, tälläkin kertaa keventäen. Ensimmäisen väistön jälkeen totesin, etten osaa tehdä väistöä ympyrällä keventäen - tai ainakaan en kovinkaan selkeää sellaista - joten seuraavalla kerralla tein väistön harjoitusravissa, keventäen muuten ympyrällä. Ruttu tuntui lopputunnista muutenkin todella hyvältä ratsastaa, joten olin todella hyvillä mielin. Rutulla oli todella kiva ratsastaa vähän vakavammin pitkästä aikaa sileällä, sillä viimeksi olen tuuppaillut ruunalla syyskauden ensimmäisellä tunnilla! Jospa sitä taas tänä keväänä toivoisi Ruttua enemmän myös koulutunneille... Loppukäyntien jälkeen puhuin Marjon kanssa hieman mun kisasuunnitelmista, mutta mitään ei lyöty lukkoon. Oltiin kuitenkin aika samoilla linjoilla eli toivottavasti kisapäivät natsaa ja saan haluamani hevosen/hevoset radoille! Näistä sitten varmasti lisää lähempänä kisoja, sillä seuran kisakalenterissakin on vasta seuramestaruudet sekä Korpi-Jukolan kisoja (mm. erikoiseste ja kahdet kenttäkisat, joita olisi mahtava päästä kuvaamaan, mutta matkan takia se on hieman ongelmallista). Kisoja, mihin olisin osallistumassa, en ole päättänyt vielä, mutta estemestaruudet olisi ainakin tähtäimessä, mahdollisesti myös kevään ensimmäisiin estekisoihin ja ainakin toisiin koulukisoihin - riippuen hieman ratsastettavasta ohjelmasta. Mutta näistä lisää myöhemmin! :)

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva tää postaus! Osaat vaan ratsastaa ihan älyttömän hyvin! :)

  VastaaPoista
 2. Tulee itsellekin kauhea himo päästä treenaamaan tunneille, kun lukee tällaista postausta! :D Kuulosti ihan kivalta ja monipuoliselta tunnilta :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva! Ja kamalaa kun en oo muistanu täällä käydäkään pitkään aikaan. Mutta onneks vaan pari postausta ettei semmosta kamalaa tekstiryöppyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mitään tekstiryöppyä multa on turha odottaa kun postausideat alkaa olemaan hieman lopussa! :D Mutta kiva kun eksyit jälleen tänne :)

   Poista