keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Suoraan oppikirjasta - ainakin melkein

Huh, taas on viikko pyörähtänyt edellisestä postauksesta! Sen suuremmin selittelemättä siirryn suoraan postauksen aiheeseen - viime viikon estetuntiin. Tunnille olin saanut jälleen Lätyn ja olin ihan mielissäni. Olin viimeksi sillä hypätessäni ilmoittanut, että voisin todellakin hypätä sillä toistekin. Harjasin hevosen nopeasti ja vielä nopeammin varustin sen, tosin Lätty yritti kovasti vältellä töihin lähtöä tuuppimalla ja hamuamalla takinhelmaa. Suitsiessa taas hevonen nosti päänsä ylös, mutta viime kerrasta viisastuneena sain ujutettua käden sen verran nenän päälle, että pystyin heti vetämään sen takaisin alas. Jätin takin suoraan talliin, sillä lämpötila oli plussan puolella ja Lätyn kanssa luultavasti joutuisin tekemään ihan kunnolla töitäkin.
Jälleen leirikuva, mutta pikkuvikoja!
Ravatessa Lätty tuntui todella hyvältä: se liikkui hyvin eteen ja mun hommaksi jäi lähinnä vain ohjata ja totutella jälleen ison hevosen liikkeisiin. Laukassa Lätty liikkui todella tahmeasti ja ympyröillä sain olla todella tarkkana, ettei hevonen stoppaisi. En ottanutkaan lyhyempää laukkaa juuri ollenkaan, vaan pyysin hevosta aina pitkällä sivulla reippaasti eteen kevyessä istunnassa ottaen sivun lopussa hieman kiinni. Ympyröillä kokeilin, että liikutaankos nyt eteenpäin ja pikkuhiljaa kaasu löytyi laukassakin. Aloitettiin aika nopeasti ensimmäiset hypyt pienillä ristikoilla: hieman ennen R-kirjainta kaarrettiin ristikolle vino hyppy, jolta vaihdettiin laukka oikeasta vasempaan jatkaen kulmaan. Lyhyen sivun keskeltä jatkettiin vinosti toiselle ristikolle ja vaihdettiin laukka oikeaksi jatkaen uraa pitkin uudelleen tehtävään. Piirros löytyy jälleen alempaa. Tehtävä vaikutti helpolta, mutta heti ensimmäiselle esteelle sain huomata pohkeiden tärkeyden. En pitänyt nimittäin pohkeita tarpeeksi lähellä, jolloin Lätty ajatteli, ettei hyppää - vaikka olisi leikiten vaikka peruuttanut sen yli. Uusi yritys ja tällä kertaa ilman mitään ongelmaa yli. Muistaakseni jokaisella kerralla vaihdoin laukan vasta lähempänä kulmaa ja jotenkin tykkään noista laukanvaihdoista! Faktahan se on, että niitä on kiva tehdä silloin, kun hevonen osaa. Toiselle ristikolle sain olla jatkuvasti muistuttamassa itselleni ulkopohkeesta ja parilla ensimmäisellä kerralla tultiinkin aika kiemurrellen. Tiukahko käännös kuitenkin sujui suhteellisen hyvin alusta saakka!

Vaihdoimme tehtävää pitäen kuitenkin hypättävät esteet samoina. Tulimme vasemmasta kierroksesta ensin kaartaen C-päädyn lyhyen sivun keskeltä pystyille linjaten ensimmäiselle vinosti ja seuraavalle lähes suoraan, kuitenkaan reittiä edelliseltä muuttamatta. Askeleita väliin tuli sujuvat neljä. Ensimmäinen kerta oli jälleen vähän hakemista etäisyyksien laskussa, mutta jo toisella kerralla osasin katsoa paikan jo tarkemmin.
Vaihdettiin tehtävää pitäen kuitenkin edelleen samat esteet. Kierrossuunta vaihtui oikeaan ja aloitimme tulemalla pitkää sivua pystylle suoraan. Tästä käännettiin vinolle pystylle, jolta jatkettiin suoraan päätyyn kääntäen vasemmalle ja tultiin vielä ensimmäisenä hypätty pysty toisesta suunnasta. Lätty jatkoi varmaa hyppylinjaansa, tosin ensimmäisellä kerralla tultiin hieman kiemurrellen vinolle esteelle. Vinon esteen jälkeen olisin itse myös ratsastanut pari metriä enemmän suoraan, mutta ei se tiukempi käännöskään tiukkaa tehnyt meille kummallekaan. Toisella kerralla suoritus oli Marjon mukaan kuin suoraan oppikirjasta - en osaa sanoa yhtään, että mikä siinä oli niin hyvää, tein nimittäin mielestäni sen samalla tavalla kuin ensimmäisenkin.
Oikealla C-pääty, vasemmalla L-pääty
Siirryttiin sitten täysin eri esteille. Otettiin vasen kierros ja aloitettiin hyppäämällä kentän ainut okseri. Kaarsimme siis kulmassa tiukasti vasemmalle suhteutetulle linjalle, jolla oli okseri ja pysty seitsemän askeleen välillä. Okserille mun oli tosi vaikea nähdä sopivaa paikkaa, sillä en kerennyt ja/tai uskaltanut antaa hevosen mennä reippaampaa vauhtia eteen ennen sitä. Mullahan oli Patunkin kanssa muutama viikko sitten sama ongelma suht samanlaisen tehtävän kanssa - ponin vain saa liikkumaan reippaammin helpommin ja nopeammin kuin Lätyn. Esteiden välissä yritin sitten parhaani mukaan saada pidempää laukkaa, jotta saadaan se seitsemän askelta ja onnistuinkin siinä aina. Parin kierroksen jälkeen otettiin mukaan kaksi muutakin estettä: L-päädystä otettiin suhteutetun jälkeen lähestyminen lävistäjän pystylle, jolta kaarrettiin vasemmalle pitkän sivun pystylle. Suhteutettu meni hyvin, mutta ensimmäisellä kerralla Lätty stoppasi lävistäjän pystylle jäätyäni arpomaan liian pitkäksi aikaa sopivaa hyppypaikkaa, jolloin en pitänyt pohjetta lähellä. Uusi yritys ja helposti yli, eikä viimeisessäkään esteessä ollut mitään ongelmaa. Lätty ansaitsi kunnon taputukset ja aloitinkin loppuravit melkeinpä heti perään. Kauhea vauhti päällä taas loppuraveissa, joita en tehnyt kovinkaan pitkään hevosen jatkaessa seuraavalle tunnille.

Tällä viikolla menenkin poikkeuksellisesti perjantaina ratsastamaan eli jälleen pääsen uuden opettajan tunnille! Tunnin aiheesta en tiedä varmaksi, ainakin maanantaina oli ollut koulutunteja. Perjantaina sitten näkee! :)

2 kommenttia:

  1. Tällaista tehtävää olisi kyllä superkiva kokeilla, meillekin kun on omien vakioesteratsujeni kanssa hankala homma tuo laukanvaihto, niin sen harjoittelusta olisi kyllä hurjasti hyötyä radalla! Molemmat hepat vaan on niin hurjan tasapainoisia, että menevät vaikka vastalaukassa esteeltä toiselle, toinen ilman ongelmia myös ristilaukassa..... Varsinkin vastalaukka jää helposti huomaamatta, kun hevoset ovat tosissaan niin tasapainoisia ja sulavia, että vain kaarteessa huomaa jonkin olevan pielessä ilman vilkaisua hevosen jalkoihin :'D Tätä tehtävää olisi siis tosi kiva päästä kokeilemaan, täytyykin ehkä ehdottaa jotakin samansuuntaista opeille seuraavalle estetunnille ;)
    Mutta, itse postauksesta, tosi hyvin kerroit fiiliksistä ja ennen kaikkea selkeästi tehtävien kulusta, niin itsellekin muodostui tehtävästä selkeä kuva! :) Lisää tällaisia !:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on myös ongelmana, etten tunnista kovinkaan helposti vastalaukkaa - etenkään estetunneilla, jolloin usein keskityn täysillä esteisiin. Toivottavasti opin tunnistamaan sen nopeasti :D

      Kiitoksia paljon! :)

      Poista