lauantai 14. maaliskuuta 2015

Vähän out of control

Perjantai 13. näytti jälleen kyntensä...

Jälleen yksi epäonnistunut tunti - ei aivan täysin, mutta huono fiilis tunnista jäi. Jouduin Pääsin kapuamaan jälleen Ruuvin selkään ja onnistunut koulutunti tuntui heti kaukaiselta ajatukselta. Sain tietää ratsuni vasta maneesissa - alunperin kohdallani oli ollut Lätty, mutta se oli vedetty yli - ja olin ajatellut, että saan pitkästä aikaa Källin, Sepon tai muun vastaavan, joten jätin kannukset talliin. Suuri virhe, sillä nyt niitä olisi ainakin alkutunnista kaipailtu kovasti. Mulla ei ees oo uusia kuvia, pari kännykkälaatuista (= Snapchat laatua...) tärähtänyttä kuvaa nappasin nopeasti tallissa. Multahan loppuu kuvat kesken!


Tunnin teemana oli istunta ja ainakin kerran syttyi lamppu pään päällä, että miten sitä avotaivutusta nyt oikein mennään. Asia oli niinkin yksinkertainen, kuin oma suoruus eli takin vetoketju menosuuntaan, jonka kunnolla hoksattuani alkoi avot sujumaan paljon paremmin. Avojen ohessa tehtiin myös pohkeenväistöä takapää uran sisäpuolella, jotka menivät kyllä niin metsiin kuin mahdollista: mulla ei ollut mitään otetta hevoseen, joten Ruuvi meni aivan omaa vauhtiaan. Avot eivät sujuneet oikeassa kierroksessa, kun taas väistöt eivät onnistuneet vasemmassa - kristillinen tasajako, eikös? Tehtiin myös toiseen päätyyn laukkaympyrä, ja ensimmäisen kerran jälkeen laukka alkoi pyöriä kunnolla eikä raippaakaan tullut käytettyä kertaa enempää.

Keräännyttiin sitten pääty-ympyrälle ravaamaan ilman jalustimia. Yhden neljänneksen ajaksi nostettiin jalkoja irti satulasta nojaamatta liikaa taakse. Sain tehtyä tämän ehkä kerran, korkeintaan kaksi, sillä Ruuvi alkoi ympyrällä menemään niin lujaa painaen samalla kädelle, ettei mistään tullut mitään. Vielä kun ratsukoista neljä oli poniratsukoita, niin ongelma vain paheni... Tehtiin vielä laukkaakin, mutta siitäkään ei tullut mitään.
Jakauduttiin sitten kahdelle pääty-ympyrälle työstämään siirtymisiä, edelleen ilman jalustimia. Korkeintaan kymmenen askelta käyntiä ja saman verran ravia. En edes muistanut laskea askeleita, mutta siirtymiset olivat ainakin ravista käyntiin ihan kivoja. Seuraava siirtymisharjoitus sisälsi ravia ja laukkaa, joita molempia mentiin puoliympyrää. Tämä oli ehkä onnistunein tehtävä tunnilla, vaikka laukkaa saikin pyytää aika ronskisti. Laukannostokohtaa lähestyessä Ruuvi alkoi selvästi kiihdyttämään ja käytin totta kai tilanteet hyödyksi. Laukka pyöri nosto-ongelmista huolimatta hyvin.

Keräännyttiin lopputunnista jälleen pääty-ympyrälle ja otettiin sekä ravia että laukkaa. Kumpikaan askellaji ei onnistunut, pelkkä käveleminenkin sai Ruuvin sinkoilemaan muita poneja päin. Pidätteet eivät menneet mitenkään läpi, vaan hevonen painoi kädelle. Teki todellakin mieli tulla alas ja lähteä talliin, sillä aina niin rauhallinen Ruuvi oli kuin milloin tahansa räjähtävä aikapommi. Lopulta sitten kun alettiin keventämään samaisella ympyrällä, alkoi Ruuvikin vähän rauhoittumaan. Loppuun otettiin koko maneesia käyttäen harjoitus, jossa mentiin välillä perusistunnassa, kevyessä istunnassa, esteistunnassa ja keventäen. Tavoitteena oli siis pitää alapohje lähellä hevosta. Tämä tehtävä sujui hyvin, mutta tästä huolimatta fiilis oli huono.


Ensi viikolla meillä onkin sitten varma estetunti, sillä viikon päästä sunnuntaina on kisat. Osa onkin varmaan hoksannut kurkkia sivupalkkia, jossa Tulossa-otsikon alla on tämän kevään kisakalenteri omalta osaltani hevosen ja luokan kera. Kannattaa siis säännöllisesti - eli noin pari viikkoa ennen kisapäivää - kurkkia listaa mikäli vain kiinnostaa se, mihin luokkaan ja millä hevosella osallistun. Ensi viikon kisojen kohdalla lukeekin Ruttu - 70cm ja kisoista saattekin ratavideon ja kuvia verkasta syksyn koulukisojen tapaan, sillä Roosa halusi tulla kuvaamaan. Jännityksellä odotan, että monelta oma startti on, niin pystyy vähän aikatauluttamaan päivää niin heräämisen, lähdön kuin kuvaamisenkin kannalta. Suunnitelmissa on siis kuvata muiden ratoja ja ainakin kaverini radan ajattelin kuvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti