lauantai 28. marraskuuta 2015

Ikinuori

Eilinen tunti ei mennyt kyllä aivan putkeen. Heti nähdessäni tuntilistan ajattelin, että nyt mennään lujaa. Kohdalleni oli viime viikkoisten "uhkausten" mukaisesti laitettu Källi, joka onkin blogin puolella vähän vieraampi tapaus. Källi on siis pian 25 vuotias yksityinen suokki-pv -risteytysruuna, joka käy tunneilla. Se on osaava hevonen ja sen koulutustaso onkin heA/110cm, vaikkei se noin korkeita esteitä enää hyppääkään.


Jo heti alkukäynneissä Källi liikkui todella reippaasti eteen ja alkuverkka menikin lähinnä siihen, että rauhoittelin menevää hevosta. Teinkin todella paljon voltteja ja pysähdyksiä saadakseni sen edes jotenkin kuulolle. Laukassa pysyin lähinnä pääty-ympyrällä, mutta vaihdoin kuitenkin välillä keskiympyrälle ja välillä myös toiseen päätyyn. Varsinainen työskentely aloitettiin raviväistöillä pituushalkaisijalta. Voin heti sanoa että vasemmassa kierroksessa väistöistä ei meinannut tulla yhtään mitään! Källi meni sellaista vauhtia, että mua ihan hirvitti välillä. Onneksi saatiin edes pari suht onnistunutta väistöä aikaiseksi ennen suunnanvaihtoa. Oikeaan kierrokseen väistöt sujuivatkin jo paljon paremmin, vaikka sain edelleen vähän rauhoitella hevosta.

Tunnin varsinaiseksi teemaksi osoittautui vastalaukat. Nostettiin oikeassa kierroksessa tallin puoleisen pitkän sivun alussa vasen laukka ja siirryttiin käyntiin B-kirjaimessa. Lyhyen sivun keskellä harjoitusravi ja toiselle pitkälle sivulle sai tehdä voltteja niin paljon kuin koki tarpeelliseksi. Ensimmäinen laukannosto meni aivan metsiin: hevonen nimittäin ampaisi kuin raketti, joten rauhallinen nosto oli kilometrien päässä. Toisella kerralla nosto oli jo hieman maltillisempi, mutta käyntisiirtyminen venyi pitkäksi. Tällä kaavalla jatkuikin koko tehtävä. Alettiin muutaman kerran jälkeen tulemaan vastalaukassa keskiympyrää. Källin kanssa tämä olikin suht helppo, sillä se piti vastalaukan eikä alkanut vaihtelemaan sitä. Luonnollisesti tahtikin hidastui hieman vaikka hieman liian reipas olikin edelleen.

Toiseen suuntaan vastalaukat sujuivat jo huomattavasti paremmin. Källi ei lähtenyt enään kuin raketti eteen, vaan se oli edes jonkinlaisessa kontrollissa. Käyntisiirtyminen venyi edelleen hieman pitkäksi, mutta parempi kuin aikaisemmin. Keskiympyrät vastalaukassa sujui aika kivasti vaikka hevonen tykkäsikin kaasutella. Lopulta tajusin, että hevonen rauhoittuu todella hyvin äänellä. Loppuraveissa meni hetki, ennen kuin Källi ravasi edes suhteellisen rennosti kaahottamatta, kävelläkin sain jonkin aikaa jotta käveltiin rauhassa.

Lopputulos: ikinuori vaari, joka ei aivan ole tämän kertaisen ratsastajansa tyylinen. Ratsastajan paikat olivat aamulla aivan jumissa.

Ensi viikon tunti on mulle vielä vähän auki. Perjantaina en nimittäin saa kyytiä tallille ja mulle ehdotettu maanantai on hieman myöhäinen. Pitää kysellä vielä hieman, että miten on esimerkiksi torstain laita. Leiriasioita on tullut myös vatvottua, mutta siitä ei sen enempää - siihen palaan myöhemmin ;)

1 kommentti:

  1. Kiva postaus! Hienoa, että loppua kohti alkoi hevonen jo hieman rauhoittua ja noi tehtävät kuullostaa tosi kivoilta! :)

    VastaaPoista