lauantai 19. syyskuuta 2015

Pitkäkorvainen pepunnostaja

Oli jotenkin outoa mennä eilenkin tunnille, kun on tottunut siihen kerta viikossa rytmiin. Tämän viikon tunnitkin sujuivat paremmin kuin osasin odottaa! Eiliselle estetunnille mulle oli pistetty Seppo, joten olin alkuun hieman epäluuloinen tunnin onnistumisesta, sillä keväällä mennessäni viimeksi sekä tunnilla että kisoissa meillä ei mennyt kovinkaan hyvin. Ei muuta kuin hevonen kuntoon ja maneesiin.


Oon varmaan mennyt liikaa poneilla tässä lähiaikoina kun en meinannut päästä suhteellisen pienen Sepon selkään. Jouduinkin ottamaan penkin käyttöön pitkästä aikaa. Olo tuntui todella pieneltä Sepon selässä, ponitunnit jättää jälkensä... Aloitettiin verkkaamalla ravipuomeilla. Puomeja oli viisi kappaletta ja ne oli sijoitettu pitkän sivun keskelle yhden askeleen väleillä. Saman sivun kulmissa oli molemmissa yksi puomi, jotka ylitettiin kulmavoltilla. Ensimmäisellä kerralla tultiin ihan hyvällä vauhdilla, mutta juuri askel tai pari ennen puomilinjan ensimmäistä puomia Seppo hidasti lähes käyntiin saakka. Muilla kerroilla puomit ylittyivät kivasti. Vasempaan kierrokseen muutettiin tehtävä niin, että ensimmäinen kulmavoltti tehtiin ravissa, samoin puomilinja. Puomilinjan jälkeen mentiin uralle ja nostettiin vasen laukka tehden kulmavoltti. Toiselle pitkälle sivulle tehtiin askeleenpidennys, jonka jälkeen siirryttiin raviin. Laukka oli aluksi todella töksähtelevää: se ei tuntunut etenevän mihkään. Se tuntui enimmäkseen joltakin ravi-laukka -yhdistelmältä. Askeleenpidennyksessä se muuttui pikkuhiljaa paremmaksi.

Varsinainen hyppääminen aloitettiin oikeassa kierroksessa ravihypyillä ristikolle, joka koottiin ravipuomeista. Ristikon edessä oli vielä kolme puomia ylitettävänä. Tehtiin laukassa kulmavoltti, jonka jälkeen siirryttiin raviin. Ristikolla nostettiin oikea laukka ja laukattiin kulmavoltti. Seppo pääsi "yllättämään", sillä en kerennyt yhtään hyppyyn mukaan. Seuraavalla kerralla menikin jo paljon paremmin, laukkakin oli oikea. Ainut vaan, että se oli liian hidas. Muistutin asiasta raipalla, johon Seppo reagoi jollakin pukin tyylisellä - ei se ollut mikään pukki, pikemminkin pepunnosto :D

Jatkettiin seuraavaan tehtävään, joka oli innari. Innarin ensimmäinen osa oli pysty ja toinen samainen ristikko, jota aikaisemmin hyppäsimme. Innari sujui alusta saakka todella hyvin, mitä nyt ensimmäisellä kerralla tultiin liian hitaasti. Innaritehtävän jälkeen otettiin mukaan muitakin esteitä kuin innari. Aloitimme vasemmassa kierroksessa tekemällä L-päätyyn reippaassa laukassa iso pääty-ympyrä, samalla ylittäen lävistäjän ME lopussa olevan ristikon. Kulmavoltti B-kulmaan, jonka jälkeen jatkettiin uraa pitkin innarin ohi ja käännyttiin suunnilleen S-kirjaimen kohdalta, heti innarin jälkeen, kohti B-kirjainta jossa oli okseri samalla tavalla lävistäjällä kuin ristikkokin. Tehtävä sujui ihan kivasti, pääty-ympyrällä olisi laukka saanut olla hieman eteenpäinpyrkivämpää ennen ristikkoa ja sen jälkeenkin ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla ratsastin okserille liikaa vasempaan reunaan, jolloin olin itse lähdössä aikaisemmin hyppyyn kuin hevonen. Molemmilla kerroilla tulin heti uudelleen kyseiset esteet ratsastaen paremmin.

Koska olimme suorittaneet tehtävät suht nopeasti ilman suurempia ongelmia ja aikaa oli vielä, tulimme pientä radan poikasta. Noin 60 sentin okseri samalla lähestymisellä kuin aikaisemmin, kulmavoltti M-kirjaimeen, lävistäjällä lähellä E-kulmaa noin 70-80 senttinen pysty, kulmavoltti B-kulmaan ja innari. Rata alkoi todella hyvin, voltille laukka vähän hyytyi. Pysty näytti kamalan isolta lähestyessä, mutta yli päästiin ilman ongelmia. Varsinaiset ongelmat tulivatkin sitten päädyssä: meidän piti ratsastaa B-kulmaan asti ilman oikomisia, jotta saimme hevosen voltille, mutta ei. En saanut Seppoa mitenkään kulmaan saakka, jolloin voltti oli isompi kuin piti. Tulin sitten uudestaan voltin ja jatkoin innarin ongelmitta. Marjo pyysi mut tulemaan pystyn ja voltin uudelleen ja toisella yrittämällä se sujuikin paljon paremmin. Tunti ei siis mennyt mitenkään kamalan huonosti, vaan olin todella tyytyväinen!

Postauksen loppuun vielä kuva Jollysta - tytöt innostuivat tekemään mummokampauksen ponille. Omaan silmään ruuna näyttää kyllä enemmänkin Elvikseltä kuin mummolta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti