maanantai 7. joulukuuta 2015

Luukku 7# Kiusaaminen tallilla


Tyttö ratsastaa ponia hyvällä tahdilla kohti estettä. Tunti on ollut onnistunut, eikä ainutkaan puomi ollut kolahtanut tytön epäilyksistä huolimatta. Este lähenee askel askeleelta ja ratsukko valmistautuu hyppyyn. Äkkiä poni kuitenkin kieltää, jonka seurauksena hyppyyn valmistautunut ratsastaja tippuu esteen sekaan. Katsomossa oleva tallityttöporukka tirskuu, sillä he olivat odottaneet koko tunnin ratsukon epäonnistumista. Ratsastaja pitelee reittään ja nieleskelee kyyneleitään samalla katsellen, kuinka tyttöporukka lähtee virnuillen pois maneesista.


Toisaalla hoitaja hoitaa tavalliseen tapaansa hoitohevostaan ulkona hoitopuomilla. Hevonen nuokkuu silmät puoliummessa, toista takastaan lepuuttaen nauttien samalla auringon lämmöstä. Hoitaja keskeyttää harjaamisen hetkeksi ottaakseen kuvan Snapchattiin hevosesta kirjoittaen siihen "Rakasta hieman väsyttää ♥". Samaan aikaan pari muuta hoitajaa kävelee ohi ja ottavat salaa kuvan parivaljakosta. He jakavat sen WhatsAppissa muulle hoitajaporukalle ja valittelevat ryhmään tallin taukohuoneessa, kuinka hän ei tee mitään hoitohevosensa eteen - ottelee vain kuvia. Samaan aikaan hoitaja on harjannut hoidokkinsa kiiltävän puhtaaksi, pessyt sen mutaiset jalat ja selvittänyt jouhet, kun taas muiden hoidokit seisovat mutaisina karsinoissaan.


Aivan tavallinen tuntilainen kertoo kuinka hienosti tunti meni. Tallikaveri, joka käy päivittäin tallilla, kuuntelee hymyillen ja kiinnostuneesti kaverinsa juttelua ja sanoo, että on iloinen kun kuulee niin. Hän saattaa jopa hieman kehua tätä tuntilaista. Heti kun tuntilainen on lähtenyt tallilta, alkaa tallikaveri kirjoittamaan viestejä: "Siis ei jestas miten toi yks jaksaa vaan kehua kuinka hyvin noi tunnit menee ja kuinka se osaa - eihän se saa ees hevostaan muotoon!" Tosi asiassa tuntilainen on harrastanut paljon vähemmän mitä tallikaveri, käy kerran viikossa tunneilla eikä omaa mitään erikoisempia tavotteita - kunhan käy ratsastamassa huvikseen. Tällä tallikaverilla taas on oma hevonen, säännölliset valmennukset ja hän kisaa suurilla tavoitteilla.


Hevosenomistaja ei haluaisi millään mennä tallille. Hän rakastaa hevostaan koko sydämestään, siitä se ei ole kiinni. Hitaasti hän saapuu tallipihaan ja näkee tallin omistajan työntämässä kottikärryjä kohti tallia. Hevosenomistaja yrittää hymyillä epätoivoisesti, mutta saa osakseen vain vilkaisun. Hevosensa luona hän huomaa naapurikarsinassa liikettä. Hän huikkaa naiselle tervehdyksen, mutta saa jälleen osakseen vain ärtyneen mulkaisun.


Kaikki nuo tarinat olen kirjoittanut omasta päästäni eivätkä ne koske minua, mutta jotakin muuta joku näistä tai jokin aivan muu tarina saattaakin koskea. Asia on niinkin yleinen asia kuin kiusaaminen ja tallin huono ilmapiiri yleisesti. Kuten kaikki varmasti tietävät, kiusaamista tapahtuu oikeastaan joka paikassa - niin koulussa kuin harrastuksissakin. Sen olen huomannut, että erityisesti ratsastuksessa ja hevospiireissä muutenkin kaikenlainen kiusaaminen, selän takana puhuminen ja toisten taitojen vähättely on valitettavan yleistä ja huono talli-ilmapiiri on lähestulkoon jokaisen tallin riesana.

Huonoa talli-ilmapiiriä ei kukaan välttämättä edes huomaa heti alkuun. Kaikki saattavat olla ihan pirteitä, hymyilevät ja juttelevatkin mielellään. Mutta aina, kun joku tietty henkilö saapuu paikalle niin kaikki hiljenevät. Kukaan ei sano hänelle sanaakaan, ei edes moikkaa. Hän joutuu tekemään kaiken yksin, eikä kukaan kysy edes kuulumisia. Kuulostaako mukavalta? Ei minusta ainakaan.
Toinen on se, että joku tietty henkilö tai porukka alkaa haukkumaan jo(i)takin heidän selän takanaan. He ovat kasvotusten oikein mukavia, auttavat aina kun on tarve ja käyttäytyvät muutenkin rehdisti. Mutta heti kun lähtee paikalta, alkaa se selän takana puhuminen. Se ratsastaa todella huonosti, miten se on ees päässy ton tasoselle tunnille, ei se voi osallistua noihin kisoihin kun se ei osaa, mennään kattoon kuinka se tippuu ton esteen sekaan. Kohde ei välttämättä itse huomaa mitään, sillä hänestä puhutaan vain tiettyjen ihmisten kesken.


Näitä kiusaamismuotoja on lukuisia, mutta tässä varmasti ne yleisimmät. Ja koska elämme nettiaikaa, on nettikiusaaminenkin suuri riesa. Hyvä esimerkki on blogit: bloggaaja kirjoittaa postauksen ja lisää siihen ratsastuskuvia edelliseltä tunniltaan. Kommenttiboksiin ilmestyy hyvinkin kärkkäitä kommentteja anonyymeiltä, jotka haukkuvat kuinka hevonen on turpa ryntäissä, turpa luotiviivan alla, ratsastaja könöttää tai mitä tahansa mitä he vain keksivätkään. Suosituimmat bloggaajat saavat tuntea samaa myös hevostalli.netissä, joka on ainakin omasta mielestäni kaiken pahan alku ja juuri mitä anonyyminä kirjoittamiseen tulee. Anonyyminä huutelu tekee asiasta vielä pahemman - silloinhan kukaan ei tiedä, että kuka on tämän ilkeän kommentin takana.

Miten sitten päästä eroon tästä kaikesta haukkumisesta sekä yleisesti huonosta talli-ilmapiiristä? Omasta mielestäni suunsa voi pitää kiinni, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa. Jos kuitenkin haluaa asiasta sanoa, on se sanottava kritiikkinä - ei haukkuna. Näillä kahdella on selvä ero: kritiikkiä on se, että kerrotaaan, miten toimintaa voisi parantaa. Vaikka olet eri mieltä jonkun toisen kanssa, esimerkiksi aivan perushevosenhoidosta, niin tällöin sinun ei tarvitse haukkua, vaan kysyä miksi toinen tekee näin - tai sitten olla hiljaa. Kaikilla on eri tapansa tehdä eri asioita, se on täysi fakta. Kenenkään ei siis tarvitse alkaa muuttamaan toimiviksi osoittautuneita tapojaan sen takia, että sinun mielestäsi hän tekee väärin.


Huonon ilmapiirin korjaamiseen on aika hyvin kerrottu tapoja Ystäväni hevonen -blogin syyskuisessa postauksessa. Ronja on kirjoittanut todella hyvän tekstin aiheesta ja mielestäni on vain hyvä, että tästä aiheesta puhutaan. Myös Penina, Oona, Suvi, Noora sekä Siiri ovat kirjoittaneet aiheesta. Googlaamalla löytää vielä vaikka kuinka paljon aiheeseen liittyviä tekstejä, joten mikäli näiden kirjoittajien tekstit eivät napanneet niin postauksia löytää helposti itsekin!

Kateellinen saa olla, muttei katkera. Jos sinulla on aikaa nurista ja valittaa jostakin, sinulla on myös aikaa tehdä asialle jotakin. Juoruamalla saat tehtyä juorun kohteesta elämäsi keskipisteen.


Onko sinun tallillasi kiusaamista tai muuten huono ilmapiiri? Tai onko sinua kiusattu?

3 kommenttia: