sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kahden hevosen päivä

Eilen olikin mulle hieman harvinaisempi päivä, sillä ratsastin sekä rästin että vakiotuntini. Tallilla olin jo ennen neljää, joten kerkesin hyvin syömään, auttamaan ensimmäisen tunnin ratsastajia varustamisessa ja selkäännousussa sekä kantamaan tolppia paikoilleen. Hain myös Rutun, Mussun, Mintyn ja Katin sisälle, jonka jälkeen aloin harjaamaan ensimmäisen tunnin hevosta eli Makkaraa. Olin hieman jälleen myöhässä, mutta maneesissa olimme kuitenkin sen verran ajoissa, ettei kukaan ryhmästä ollut päässyt vielä liikkeelle. Nopeasti kiipesin ponin kyytiin ja mittasin jalustimet sopiviksi. Makkara tuntui todella reippaalta - olin tottunut todella tahmeaan poniin, mutta nyt Makkara liikkui reippaasti. Laukassa vauhti tuntui olevan välillä hieman liiankin reipas, joten jouduin hieman jopa jarruttelemaan kun taas normaalisti olen saanut kaikin voimin pitää ponin liikkeessä.


Ensimmäisenä tultiin ravipuomilinjaa oikeaan kierrokseen. Tultiin tallin puoleiselle pitkälle sivulle ja ensimmäinen puomi oli suunnilleen sivun keskellä ja toinen neljän laukka-askeleen päässä. Toisen puomin jälkeen tehtiin voltti ja tultiin puomi uudelleen. Makkara liikkui tosi kivasti, mutta mulla oli pieniä vaikeuksia saada ponia taipumaan voltille. Toiseen suuntaan tehtiin vielä sama tehtävä, mutta voltti tehtiin heti ensimmäisen puomin jälkeen. Tähän suuntaan taivuttaminen oli vielä vaikeampaa ja tuntui, ettei sisäpohje mennyt lainkaan läpi.
Seuraavaksi tultiin kahdeksikkoa. Lävistäjällä EM oli keskellä neljä ravipuomia lyhyin välein. Puomien jälkeen nostettiin vasen laukka ja laukattiin pääty-ympyrä ylittäen samalla puomi. Tämän jälkeen siirryttiin raviin, ja mentiin toinen lävistäjä ylittäen puomi ja nostettiin heti perään oikea laukka. Tehtiin laukkavoltti samaan kohtaan kuin edellisessäkin tehtävässä ja siirryttiin raviin. Ravipätkät istuttiin harjoitusravissa. Makkaran sain helposti liikkumaan lyhyemmässä ravissa, mutta heti jos jalka koski liikaa ponin kylkeä niin sitten lähti. Laukka nousi heti kun pyysin, mutta sitä sai rauhoitella aika paljon ennen kuin se oli sopivan rauhallinen. Neljä ravipuomia meni vähän höseltäen alkuun, mutta niiden ylityskin alkoi pikkuhiljaa sujumaan.

Tultiin vielä innarilinja pelkkinä puomeina. Ennen linjaa laukattiin samainen pääty-ympyrä ylittäen puomi kuin aikaisemminkin. Makkara olisi mielellään jatkanut suoraan linjalle kuin kääntynyt ympyrälle ja linjalle jatkaessa kaasuttanut menemään kuin mikäkin formula. Parin kerran jälkeen Marjo nosti puomit ylös, jolloin korkeutta jokaisella innarin kolmella esteellä oli noin 50 senttiä. Vaihdettiin vielä tehtävää niin, että tultiin oikeassa laukassa puolikas pääty-ympyrä vaihtaen puomilla laukka. Tästä jatkettiin neljällä tai viidellä askeleella innarille. Makkara näki omia mörköjään ovipäädyssä ennen pääty-ympyrää, joten tein paljon pienemmän ympyrän pari kertaa ennen puomia. Laukat vaihtui kivasti, mutta tultiin ensimmäisellä kerralla innarille todella oudosti lähtien hyppyyn yllättävän kaukaa. Viimeistään tässä vaiheessa tajusin, että poni oikeasti liikkuu eteen eikä vain löntystele sitä mulle tuttua vauhtiansa. Pikkuhiljaa alkoi paranemaan tämäkin, mutta päädyssä oli edelleenkin jotakin äärettömän pelottavaa...
Vaihdettiin suuntaa ja tehtiin sama tehtävä hieman eri tavalla. Tultiin vasemmassa kierroksessa samainen pääty-ympyrä vaihtaen laukka puomilla ja jatkaen viidellä askeleella neljän askeleen pysty-pysty -suhteutetulle. Jatkettiin päätyyn ja tultiin lävistäjälle kootulle okserille. Nyt Makkara ei kyttäillyt päätyä ja toimi muutenkin paljon paremmin kuin toiseen suuntaan. Laukat vaihtui ja poni hyppäsi hyvin, okserillekin tuli hyvä hyppy. Sisäpohje ei edelleenkään mennyt läpi ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta inasen paremmin kuitenkin.

Viimeisenä hypättiin koko hoito putkeen. Tultiin vasemmassa laukassa pääty-ympyrä, puomilla laukanvaihto, suhteutettu, okseri ja innari. Tarvittaessa tehtiin pääty-ympyrä ennen innaria. Rata sujui todella kivasti ilman mitään ongelmia, joten hyvillä mielin jäin tekemään loppuverkkaa. Kovin kauaa en ravaillut, parin kierroksen jälkeen hyppäsin alas selästä taluttamaan ponia maasta odotellessani seuraavan tunnin hevosta, Ruttua. Makkara jatkoi seuraavalle tunnille, joten olin jättänyt ruunan ratsastajalle lapun tuntilistaan, että laittaisi mulle Rutun valmiiksi. Näin vaihdettiin nopeasti hevoset ja kiipesin Rutun selkään. Tosin se oli aika vaivalloista ja naurettavaa, sillä Marjo tuli roikkumaan toiselle puolelle ja Pinja tuli vielä avittamaan työntämällä mua kyytiin - sillä tuloksella, että meinasin tippua Marjon päälle... Noh, lopulta kyydissä ja mittasin jalustimet sopiviksi. Itse asiassa jouduin pidentämään jalustimia vielä reiällä, sillä polvia alkoi särkemään aika nopeasti.


Tunnin tehtävät oli samat kuin Makkarankin kanssa, joten osasin aloittaa jo silloin kun muille kerrottiin tehtävää. Pientä jännitystä toi kuitenkin se, että olin jättänyt kannukset jalkaan. Lopulta unohdin kuitenkin niiden olevan jaloissani. Rutun kanssa puomilinja oli huomattavasti helpompi ratsastaa kuin Makkaran, sillä Ruttu on mulle tutumpi ja osaankin ratsastaa sitä paremmin. Oikeat nappulat löytyikin todella äkkiä. Kahdeksikkotehtävä tuotti hieman vaikeuksia, sillä viime viikolta tutut ravipuomit lyhyillä väleillä eivät tälläkään kertaa oikein onnistuneet. Milloin menimme kaksi puomia kerrallaan tai muuten puomit kamalasti kolisten. Viimeinen kierros sujui kuitenkin todella hyvin kun aloin vaatia oikeasti kunnolla.

Innaripuomit meni oikein kivasti, eikä laukanvaihtotehtävässäkään ollut mitään ihmeellisyyksiä. Ensimmäisellä kerralla jäi ristilaukalle ja parilla kierroksella olin hieman liian innokkaasti lähdössä mukaan. Keskimmäistä estettä nostettiin hieman korkeammaksi ja viimeistä siirrettiin muutama kymmenen senttiä kauemmas parin kierroksen jälkeen. Korkeus ei tuonut meille mitään lisäongelmaa, joten siirryttiinkin seuraavaan tehtävään eli pysty-pysty -linjaan ja okseriin. Tässäkään ei ollut mitään ongelmaa, kerran tosin rymysimme suoraan okserin sekaan ihan omasta virheestäni. Olin lähdössä liian aikaisin hyppyyn, jolloin hevonen sitten sekosi jaloistaan ja tiputettiin sitten kaikki esteen puomit... Ratakin sujui todella kivasti. En muista tunnista juuri mitään - kuten saatoittekin huomata - sillä tunti meni niin hyvin ja tavalliseen tapaan, ettei mitään erikoista jäänyt mieleen! :D Ruttu kuitenkin pysyi hyvin kontrollissa ja sain laukkaakin lyhennettyä yllättävän hyvin. Johtuiko sitten kannuksista vai mistä, sitä voi vain pohtia.

Ensi viikolla olen ainakin vakiotunnilla, mahdollisesti ratsastan vielä viimeisenkin rästin pois alta. Tunnilla on yksi paikka vapaana, mutta joutuisin tulemaan niin aikaisin bussilla, että yksi englannintunti jäisi pois - ellen sitten saa muualta kyytiä. Katsotaan ja ihmetellään, että miten käy...

5 kommenttia:

 1. Voi ei mikä nimi tuolla yhdellä hevosella, Makkara! :D Tuo olikin varmasti hauskaa mennä kahdella eri hevosella samaa tehtävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makkaran nimi on kyllä aiheuttanut mulle välillä tyrskähdyksiä, etenkin alkuaikoina :D Kaksi tuntia peräkkäin otti kyllä hieman voimille loppujen lopuksi, mutta toi mukavaa vaihtelua! :)

   Poista
 2. Itse menen useaankin otteeseen rästejä samana päivänä. Toisaalta kivempi, kun eri päivillä, mutta tuntuu että pääsee "vauhtiin" vasta ensimmäisen tunnin lopussa, joten toinen tunti menee siinä sopivasti! :)

  VastaaPoista
 3. Meetkö 8 leirille ponilaaksoon? Jos meet nii siellä nähään :)

  VastaaPoista