sunnuntai 20. elokuuta 2017

Ponille uusi mahdollisuus?

Maanantaina olin kauden ensimmäisellä estetunnilla. Tuttuun tapaan olin jälleen hieman myöhässä, olin tallissa muistaakseni 15-20 minuuttia ennen tunnin alkua. Nopeasti vilkaisu tuntilistaan ja lähdin vähän ehkä murahdellen hakemaan Makkaraa sisälle. Vähän ehkä hellyin mun "ei mulla oo Makkarafiilistä" -asenteesta ruunan hörähtäessä sydäntäriipivästi portilla. Raukka oli jätetty yksin sille puolen tietä. Mikään kiire sillä ei kuitenkaan ollut sisälle, vanhaan tuttuun tapaansa se löntysteli matkan...

Harjasin ponin suurimmilta osin ulkona ja kun pahimmat pölyt oli harjattu, laitoin sen käytävälle kiinni. En muista olenko koskaan harjannut Makkaraa käytävällä tai kiinni muutenkaan, se on semmoinen löllykkä eikä liikahda senttiäkään ellei ole aivan pakottava tarve. Nyt kuitenkaan en päässyt karsinaan, sillä käytävällä oli matkan varrella Seppo ja aivan käytävän päässä, juuri Makkaran karsinan edessä, Macy. Siinä se kuitenkin käytävälle seisoi hievahtamatta harjatessani sen loppuun eikä varustaessakaan tainnut häntäänsäkään liikauttaa. Olin valmis juuri tasan kello kuusi ja naureskelinkin siinä, että jos itse olen myöhässä niin kaikki muutkin ovat - olinhan siinä kaikkien tientukkona... :'D
Uusia kuvia ei ole, joten napatkaa tästä varmaan viisi kertaa täällä näkynyt kuva vuoden takaa :D
Makkara oli tyypillinen hidas itsensä käynnissä ja ravissa. Sain patistella sitä eteenpäin oikein urakalla ja mun pitikin olla juomassa jo alkuverkkojen jälkeen, sillä mulla oli todella kuuma. Alettiin sitten tulemaan kolmea puomia. Tehtävä alkoi niin, että tultiin pitkällä sivulla, suunnilleen H:n ja E:n tienoilla oleville puomeille. Puomien välissä piti tehdä käyntisiirtyminen, jonka jälkeen nostaa laukka ja laukata jälkimmäisen puomin yli jatkaen seuraavalle pitkälle sivulle, jonka keskelle tehtiin laukkavoltti puomi ylittäen. Heti ensimmäinen laukannosto onnistui todella hyvin: Makkara nosti laukan, eikä se ollut mitään sille tyypillistä "laukkaan tässä juuri ja juuri" -laukkaa, mitä normaalisti saan siitä alkutunnista irti. Alkuun en oikein nähnyt paikkaa ensimmäiselle laukassa ylitettävälle puomille, mutta pikkuhiljaa alkoi sekin ongelma selviämään. Olin väsynyt, mutta tyytyväinen siihen mitä sain ponista irti. Tultiin vielä sama tehtävä kokonaan laukassa ja saimme Makkaran kanssa puomiväliin seitsemän laukkaa.

Tunnin teemana oli kontrolli ja sitä todenteolla pääsin itsekin harjoittelemaan. Otettiin ensimmäiset hypyt pituushalkaisijala olleelle pystylle oikeassa laukassa L-päädystä, jonka jälkeen siirryttiin käyntiin ja nostettiin vasen laukka. Laukassa mentiin sitten puolirataleikkaa jatkaen vastalaukkaa uralla. Jo heti ensimmäiselle esteelle lähestyessä tajusin, että mun täytyy oppia ihan erilainen ratsastustapa, mitä Makkaran kanssa olin tottunut käyttämään. Poni nimittäin syttyi heti! Marjo vähän toruikin, että poni tuli pitkänä kuin mikä, jonka vuoksi tultiin todella pohjaan. Seuraavalla kerralla olinkin jo paremmin ponin pään sisällä, mutta nuo vastalaukat eivät oikein luonnistuneet. Ne ovat mulle muutenkin haastavia, joten vaikka kuinka yritin ja vaadin niin aina se pirulainen tiputti raville. Viimeisellä kerralla taidettiin saada pari askelta vastalaukkaa, mutta tätäkään en vanno.
Toinen tehtävä oli vähän samantyylinen kuin ensimmäinenkin. Tultiin C-päädystä vasemmassa laukassa pituushalkaisijan pystylle, jolla oli korkeutta ehkä noin 60 senttiä. Esteen jälkeen käynnissä laukanvaihto ja ensimmäisen puomin ja aidan välistä hakeuduttiin H:n tienoilla olevalle pystylle. Sain keskittyä oikein kunnolla siihen, että istuin mahdollisimman syvälle satulaan ja pitäen Makkaran pään ylhäällä, ettei mentäisi pitkänä. Jälkimmäiselle esteelle menin itse liikaa ylävartalolla mukaan ja se onkin ollut mulle todella suuri ongelma. Kuitenkin jo toiselle kerralle sain omaa asentoani parannettua ja hyppy tuntui todella hyvältä selkään, niin oman asennon kuin poninkin osalta. Vielä kun pääsisi hypyn jälkeen heti ylös niin olisin todella tyytyväinen!

Jatkettiin vielä yhden tehtävän verran tällä puomiverkassa olleen linjan parissa. Tultiin linjaa oikeassa kierroksessa, ensimmäinen oli edelleen maapuomina ja jälkimmäisen korkeus oli jossakin 70-80 tienoilla. Puomin ja esteen väliin piti saada sama määrä askelia kuin puomitehtäväänkin. Se oli mulle pieni haaste, sillä en osannut yhtään arvioida sopivaa vauhtia siihen askelmäärään. Niinpä kaikilla kerroilla taisinkin käyttää taktiikkana sitä, että tulen suht reippaasti tehtävään ja alan jarruttamaan mikäli tilanne siltä näyttää. Mutta yhdeksän askelta saatiin joka kerralla, yhdellä kerralla Makkara lähti hyppyyn hitusen aikaisemmin kuin odotin, mutta pääsin kuitenkin hyppyyn mukaan.
Tunnin viimeinen tehtävä oli kolmen ristikon linja toisella pitkällä sivulla. Jokaiseen väliin piti saada neljä laukka-askelta, jota alkuun kuitenkin vähän epäilin. Makkara oli nimittäin juuri sellaisella fiiliksellä liikkeellä, että ihan hyvin se saattaisi unohtaa ratsastajan ja ampaista sen kolmella askeleella. Sain kuitenkin jo ensimmäisellä kerralla askeleet sopimaan, vaikkakin jouduin käyttämään myös vähän rajumpia otteita kuin normaalisti - tai ainakin siltä se itsestä tuntui, ilmeisesti suht siivosti siellä kyydissä olin, kun ei mitään sanomista tullut. Marjo nosti viimeisenä ollutta ristikkoa kerta kerralta ja Makkara tuntui hyppy hypyltä paremmalta. Lopulta hypättiin linja kahdesti niin, että viimeinen este oli ilmeisesti 90 senttinen. Tämä on siis oma arvioni, sillä mukana tunnilla oli myös Seppo, joka ei tietääkseni metriä pääse. Tuonkin se meni kaviot puomia hipoen. Ja Makkara oli aivan huippu! Saatoinkin siinä tokaista ääneen, että voisin hypätä sillä useamminkin - etenkin, jos poni jatkaa tuollaista linjaa eteenpyrkimyksen kanssa. Makkara on kyllä varmaan kolmas hevonen Rutun ja Laurin lisäksi, joka on opettanut mulle tuolla eniten - tuntuu paljon varmemmalta tuo meno kuin vaikkapa kaksi vuotta sitten.

Huomenna sitten on jälleen tunti. Tuntuu, että saan juuri ja juuri edellisen tuntipostauksen alta pois ennen seuraavaa. Tämäkin postaus piti julkaista jo aikaisemmin, mutta perjantaille tuli pari muuttujaa, joka sitten esti kirjoittamisen ja oikeastaan koko somen käytön. Mutta ei siitä sen enempää. Nyt pitäisi oikeasti ryhdistäytyä.. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti